April hos Sara: Hemmagjorda köttfärs-piroger och chokladskålar med glass och färska bär

Hej!
 
Nu var det min tur igen och jag fick damma av mina pirogkunskaper för jag hade inte gjort piroger sen sist jag gjorde pirog till tjejerna!
Receptet finner ni nedan för degen och köttfärsen är precis som vanlig: helt efter smack o tycke.
 
Man kan använda vilken typ av deg för pirogerna men jag använde mig av mammas vanliga recept:
 
2kg mjöl
1 jäst
1 msk salt
1 msk socker
1 dl olja
 
Blanda ihop ingredienserna och låt jäsa i ca 30-40 min. Därefter så delas degen upp till mindre knytnäve-stora bollar och kavlas upp till cirkel-formar. Ju mindre "degbollar", desto mindre piroger. Fyll i köttfärsen/ valfri innehåll och stäng in de genom att trycka ihop ändarna.
 
Kom på att man inte ska tunna ut degen för mycket för då kan de tyvärr spricka och köttfärsen trilla ut. Så ha de lagom tjocka/tunna. Lagom är bäst.
 
Lägg i ugn tills de får färg. (ca 10 min). 250 grader.
 
Sällan man lägger kort på sina förberedelser så här kommer lite från mig.
 
Här var jag i fullgång med att göra pirogerna. Det var ett riktigt pilljobb. Tur att jag flexade halva dan!
 
Här är ena plåten färdig i kylen och väntar på att griljeras 10 min innan gästerna kommer. Plåt två la jag in strax efter. Räknade med 4 st piroger per person för en riktigt hungrig person.
 
 
Här var jag i full gång med att pensla pirogerna med ägg och sen lägga in de i ungnen en efter en.
Det vart en så stor sats att nu kan vi lägga lite i frysen som man kan ha som matlåda nångång.
Några piroger är dessutom vegetariska eftersom S fastar så hon kompromissar lite för allas skull.
 
Här äts det och pratas om Indien-resan som T har vart på. Det var väldigt kul, varmt och smakrik upplevelse i Indien.
 
 
Tjejerna A som jag hann ta kort på innan deras pose...
 
Come on, vogue... De ska minsann alltid göra en pose! :-) Ni blir ju så fina så sluta inte med det ;-)
 
 
Och så till det viktigaste... EFTERRÄTTEN!
 
Efterrätten blev chokladskål med glass och färska bär.
Hur man gör chokladskålar hittar ni tex på länken nedan eller söker på "choclate bowls": http://www.youtube.com/watch?v=ylPTUxOXeig
 
Maria som fyller på med lite chokladdroppar över sin chokladskål.
 
En extra glad A... undrar vad vi diskuterade där?
 
 
En fin T som var såååååå gullig som tog med sig present hela vägen från Indien till oss tjejer. Vi fick brottas om alla fina sjalar. Men nu är vi alla en sjal rikare. TACK SÅ MYCKET FÖR DEN FINA PRESENTEN! PUSS o skaka hand :-)
 
Slutresultatet på efterrätten.
 
Kvällens diskussioner var allt från gravititeter, jobb - hur man ska behålla ett jobb och inte behålla ett jobb, upplevelser, filmer (Disney framför allt), S rekommenderar fortfarande filmerna:
Familjen Belier, Maleficient, The Croods och Interstellar. De bör inte missas! Vill ni ha mer tips på filmer så säg bara till S.
Vi diskuterade lite oxå nästa tema. Ska vi ha månadsanpassad mat? Ska vi ha husmanskost? Vi har fått en läxa till nästa gång: Att komma på ett tema till nästa gång.
Nästa middag blir hos T, måndag den 27e april kl 18. Vi har nästan en månad på oss att komma på nått.
 
Tack för denna gång och tack för ett mycket trevligt sällskap!
 
Puss o kram/
 
Sara
 
   

Favorit 3, färsk pasta och chokladtryfflar

Så var det till mina fasa dags att kavla färsk pasta å att rulla tryfflar igen! Visst smakar det fantastiskt gott, men det krävs lite tid å planering för att få till det.. vilket kan vara svårt att få till när man har en fantastisk gullunge som stjäl uppmärksamheten så fort hon får tillfälle, kärlek!  
 
För att spara lite tid skippade jag att rulla tryfflarna denna gång. Istället fyllde jag upp små formar med smeten, och strödde på kokos, kakao eller krossade cashewnötter för att skapa lite variation. Jag använde oxå 86%-ig choklad, vilket inte rekomenderas, det blev väl bittert!
 
Ämnen som diskuterades denna härliga kväll var hur man väljer sitt drömhus, även om man inte är överens med sin partner?! Det diskuterades även en del om bröllopsbestyr då någon i gänget ska gifta sig inom kort! Det händer mycket i vårt lilla gäng!

Återkommande i familjen Granstedt

 
 
Hej!
Välkommen hem till mig!
Slå dig ner....
 
 
 
Ikväll är vi hemma hos Anna Granstedt
och det kommer att serveras
Fajitas
som råkar vara en återkommande favorit hemma hos oss, särskillt på fredagar,
som en variation på fredags-tacos, liksom.
 
Till detta behövs:
Ca 1,3 kg kycklingfilé
Gul lök
Paprika
 
Ovanstående brynes i olja i en stekpanna.
´Därefter tillsätts "Fajitasmix" på påse, som finns att köpa på t.ex. Ica.
 
När detta är färdigt så serveras kycklingröran tillsammans med blandad sallad, mjuka tacoböd, tacochips, creme fraiche.
 
 
Nu är det dags för efterrätten....
 
 
Chokladmoussé, drömmen för chokladälskaren!
 
Till 8 personer behövs:
 
1.)Blanda 2 dl kvarg med 1 dl florsocker. Blanda samman och dela i två delar
2.)Vispa 2 ägg
3.)Smält 100 g vit choklad och 100 g mörk (i detta fall 70%) choklad i olika vattenbad.
4.)Vispa ner chokladsorterna i varsitt ägg.
5.) Vispa även ner kvarg-sockersmeten
6.)Vispa 3 dl grädde och häll  1.5 dl till varje chokladsort.
7.) Servera. Jag valde att hälla den vita chokladmoussen i botten på en kaffekopp, och den mörka chokladmoussen över. Garnera gärna med lingon.
 
 
 

Åh, det händer så mycket i vår middagsgrupp! Sara ska snart gifta sig, Anna tittar på tomter och kommer inom kort bygga hus, Therese reser snart till Indien....
Samtalsämnen sinar aldrig!
 
Tack för ikväll :-)
//Anna G
 
 
 

RSS 2.0