Januari 2025 - ICAs matkasse Nr 42 2024

Hej alla glada bloggläsare! 
 
Nu ska vi se vi startade våra middagarträffar januari 2011 vilket borde innebära att jag lagat min 29e middag till detta fina gäng 😋
 
Tema tema tema, börjar bli svårt att vara påhittiga och rent krasst är kanske det viktigaste att bara få ses. Så, efter en del funderingar kom förslaget - Låt oss bara ta någons matkasses veckomatsedel. Sagt och gjort, ICAS matkasse v42 2024 är temat för denna omgång (jan-maj). Först ut blev en Bacongratinerad kyckling, recept enligt nedan:
 

Ingredienser 4 personer
4 Kycklingfileer (a ca 150 g)
1 Tsk (olja)
½ Tsk salt
1 Krm peppar
140 grams Tärnat bacon
2 ½ dl Syrad grädde
1 dl Chilisas
1 Tsk curry
1 Tsk paprikapulver

4 Port (ris)
Morötter i stavar

 

Instruktioner

Sätt ugnen på 225°C.

Bryn kycklingen i oljan i en stekpanna i omgångar, krydda med salt och peppar. Lägg i en ugnsform.
Stek baconet och lägg upp på en tallrik. Rör ihop grädde och chilisås i stekpannan och låt det bli lite
varmt, smaka av med curry, paprikapulver, salt och peppar. Häll såsen över kycklingen. Toppa med baconet. Tillaga i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills kycklingen har
en innertemperatur på 72°C.

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Skala morötterna och skär dem i stavar eller riv dem.
Servera kycklingen med ris och morötter

 

 
 

 
 
Kommer inte riktigt ihåg hur vi valde efterrätt men även dessa recept är alla från ICA.
 
Kladdkaka - tre roliga serveringstips

1 fryst tinad kladdkaka 
Kanten on a stick
6 korta träspett
hallon och blåbär
Ganache
150 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
35 g smör
Fyllning
2 port hallonmousse
Vanilj crème fraiche
1/2 vaniljstång
1 dl crème fraiche
1 tsk florsocker

Gör så här

Kanten ”on a stick” med ganache: Skär av ytterkanten ca 1,5 - 2
cm bred av kladdkakan. Dela kanten i 6 bitar.
Ganache: Hacka chokladen och lägg den tillsammans med
grädden i en kastrull. Värm tills chokladen smält, rör då i
smöret. Låt svalna.
Kanten ”on a stick” med ganache: Träd kladdkakekantbitarna
försiktigt på spetten. Ringla över lite av ganachen. Ställ i kylen
några timmar. Spara resten av ganachen till mittbiten.
Mittbit med hallonmousse och ganache: Dela mittbiten av
kladdkakan och dela hälften av kakan i 12 små bitar.
Fyllning: Tillaga hallonmousse enligt anvisningarna på
förpackningen eller gör din egen hallonmousse, se tips nedan.
Fördela hallonmousse på hälften av bitarna. Lägg resterande
bitar som ett lock. Ringla över resten av ganachen och dekorera
med färska hallon och blåbär. Ställ kallt en stund.
”Lilla trekanten” med vanilj crème fraiche: Ta den andra
halvan av kladdkakan och gör 6 små trekanter.
Vanilj creme fraiche: Skrapa ut vaniljstången och vispa crème
fraichen med vaniljfrön och florsockret till en krämig konsistens.
Pudra eventuellt lite kakao över som dekoration.
Lägg upp tre små munsbitar per person på en tallrik och
servera.

 
Efter efterrätt utmanade jag tjejerna på Hitster, det blev en hit 😎
 
 
 
Kvällens samtalsämnen var något ljusare än vad de normalt är, måste jag ändå säga 😘 
Det kan säkert bero på att vi fick lyssna på en massa bra låtar som peppade till oss.
 
Tack för att ni kom. Ser fram emot 2025 med er! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0