Januari 2025 - ICAs matkasse Nr 42 2024
Ingredienser 4 personer
4 Kycklingfileer (a ca 150 g)
1 Tsk (olja)
½ Tsk salt
1 Krm peppar
140 grams Tärnat bacon
2 ½ dl Syrad grädde
1 dl Chilisas
1 Tsk curry
1 Tsk paprikapulver
4 Port (ris)
Morötter i stavar
Instruktioner
Sätt ugnen på 225°C.
Bryn kycklingen i oljan i en stekpanna i omgångar, krydda med salt och peppar. Lägg i en ugnsform.
Stek baconet och lägg upp på en tallrik. Rör ihop grädde och chilisås i stekpannan och låt det bli lite
varmt, smaka av med curry, paprikapulver, salt och peppar. Häll såsen över kycklingen. Toppa med baconet. Tillaga i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills kycklingen har
en innertemperatur på 72°C.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Skala morötterna och skär dem i stavar eller riv dem.
Servera kycklingen med ris och morötter



1 fryst tinad kladdkaka
Kanten on a stick
6 korta träspett
hallon och blåbär
Ganache
150 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
35 g smör
Fyllning
2 port hallonmousse
Vanilj crème fraiche
1/2 vaniljstång
1 dl crème fraiche
1 tsk florsocker
Gör så här
Kanten ”on a stick” med ganache: Skär av ytterkanten ca 1,5 - 2
cm bred av kladdkakan. Dela kanten i 6 bitar.
Ganache: Hacka chokladen och lägg den tillsammans med
grädden i en kastrull. Värm tills chokladen smält, rör då i
smöret. Låt svalna.
Kanten ”on a stick” med ganache: Träd kladdkakekantbitarna
försiktigt på spetten. Ringla över lite av ganachen. Ställ i kylen
några timmar. Spara resten av ganachen till mittbiten.
Mittbit med hallonmousse och ganache: Dela mittbiten av
kladdkakan och dela hälften av kakan i 12 små bitar.
Fyllning: Tillaga hallonmousse enligt anvisningarna på
förpackningen eller gör din egen hallonmousse, se tips nedan.
Fördela hallonmousse på hälften av bitarna. Lägg resterande
bitar som ett lock. Ringla över resten av ganachen och dekorera
med färska hallon och blåbär. Ställ kallt en stund.
”Lilla trekanten” med vanilj crème fraiche: Ta den andra
halvan av kladdkakan och gör 6 små trekanter.
Vanilj creme fraiche: Skrapa ut vaniljstången och vispa crème
fraichen med vaniljfrön och florsockret till en krämig konsistens.
Pudra eventuellt lite kakao över som dekoration.
Lägg upp tre små munsbitar per person på en tallrik och
servera.



