Augusti
Smörstekt kummelfilé serveras med kall rom och gräslökskräm, citrondressad fänkål, rädissallad samt färskpotatis
1 mars 2016.. jag är sämst på att uppdatera vår blogg!! Ber om ursäkt för det! Ska 2016 bli året då jag bättrar mig?
Denna omgång var spännande! Att bara gå efter en meny gör att man är mer fri än vanligt, samtidigt som man måste söka upp recept som passar! Jag stötte snabbt på bekymmer, kummelfilé är inget som till vardags finns i vår lokala Ica maxi butik! Valet fick istället falla på torskrygg, så redan innan jag börjat laga maten hade jag varit tvungen att anpassa menyn :) Att smörsteka torsk visade sig svårt, den faller lätt isär, så det behöver jag träna mer på :)
Den kalla rom- och gräslöksåsen var lättare, jag blandade gräslök, rom och creme fraiche, smakade av med salt och peppar, check!
Rädissalad var också relativt enkelt, skiva 1 knippe rädisor, och 125g salladslök. Hacka 1/2 kruka koriander, blanda med 2 msk olja, 2 msk honung, 2 msk soja samt 1/2 dl vatten
Fänkål är något jag aldrig tidigare använt i matlagning, så jag blev tvungen att söka efter hur man ansar den för det första :) sen skar jag den i så tunna skivor jag kunde, och la i kallt vatten några minuter. Jag vispade sedan skalet från 1/2 citron, 2 msk citronjuice, 1 msk flytande honung och 2 msk olja. Sist blandade jag ner den avrunna fänkålen, samt finhackad persilja.
Det hela serverades med kokt potatis.


Till dessert serverades chokladmousse med riven chocklad.
Jag smälte 100g mörk choklad, vispade 3dl grädde och rörde ner 2 äggulor. Sedan blandade jag grädden och chokladen försiktigt, så att det blir bitar av choklad i grädden. Sen hällde jag upp i serveringsskålar och lät dem stå kallt till servering då jag hyvlade över mer mörk choklad, mums!
Samtalsämnena var säkerligen lika spännande som alltid! :)
Kommentarer
Trackback