Fläskinnanlår och Cidersås m.m.
Chipotlebakad fläskinnanlår med
cidersås, vårgrönt och sesamrostad färskpotatis

Jorå, bara att prova! Började med att googla chipotlebakad,
och fann bara recept på lax...Men vadå, måste ju vara samma sak. Nästan?
I affären hittade jag inte fläskinnanlår.
Letade bra länge i köttdisken. Fick till sist fråga personal...
Det fanns ingen fläskinnanlår.
-Men skinkinnanlår fanns! :-)
Och vart finner man chipotlepasta? Hur ser det ut? Återigen kan jag tacka google!

Ja, jösses. Dessa utmaningar som man åker på 2 gånger per år ;-)
Nåväl, så här gör du i alla fall:
Ugnen sätts på 220 grader. Färskpotatis tvättas och kokas i kastrull ca 10 minuter, tills potatisen är lite mjuk. Häll bort vattnet och bred ut potatisen på en plåt. Ringla rapsolja och strö över sesamfrön över potatisen. Ställ plåten i den varma ugnen och invänta rätt färg, det tar ca 10-15 minuter.
Till cidersåsen behövs:
-
4 msk mjöl
-
4 msk smör
-
3 dl cider
-
4 dl kalvfond
Smör smältes i kastrull, mjölet blandas i. Späd sedan med cidern och tillsätt därefter kalvfonden. Låt sjuda till valfri tjocklek uppnås.
-
4 krm salt
-
1,5 msk honung
-
4,5 tsk chipotlepasta
-Rörs samman och penslas på Skinkinnanlår för 5 personer
Stek sedan köttet i stekpanna, ca 3 minuter per sida.
Servera med sparris, som stekts på svag värme och sältats med havssalt, och babyspenat, hackad purjolök och körsbärstomater.

Maria och Therese

Sara och Anna
Efterrätten bestod av en vit kladdkaka
serverad med vispgrädde, vaniljglass och flädermarinerade färska jordgubbar.

Det absolut bästa med denna kaka är att den med fördel kan göras dagen innan.
Det näst bästa är att den är så fantastiskt god!
Till denna behövs:
2 ägg
2 dl socker
2 dl socker
100g smör
100g vit choklad
2.5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
100g vit choklad
2.5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Så gör du:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Vispa ägg och socker tills det blir poröst
3. Smält smöret i en kastrull och rör ner chokladen och därefter äggsmeten
4. Rör (försiktigt) ner mjöl och vaniljsocker
5. Häll ner smeten i en smord form
6. Grädda i 15-20 minuter (Den kortare tiden ger en extra kladdig kaka)
7. Pudra med florsocker och låt kladdkakan svalna
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Vispa ägg och socker tills det blir poröst
3. Smält smöret i en kastrull och rör ner chokladen och därefter äggsmeten
4. Rör (försiktigt) ner mjöl och vaniljsocker
5. Häll ner smeten i en smord form
6. Grädda i 15-20 minuter (Den kortare tiden ger en extra kladdig kaka)
7. Pudra med florsocker och låt kladdkakan svalna
Färska jordgubbar skivas och läggs i
koncentrerad flädersaft.
Låt stå i minst några timmar.
Servera kakan tillsammans med jordgubbarna, vispad grädde och vaniljglass.



Kommentarer
Trackback