Augusti 2022 - Indisk - Tikka Misala och Shrikand


På grund av en tråkig händelse i Marias vardag (läcka i köket) anmälde jag mig frivillig att ta hennes månadsbjudning. 
Jag hade, drygt, ett helt dygn på mig att hitta på nått och jag måste nog säga att det var den minst stressiga middagen jag varit med om - mycket beror på att det var slutet på min sjukskrivning och hade en hel dag på mig att förbereda en middag för fem.. 
Efter lite om och men så bestämde jag mig för Sankta Marias Tikka Misala påsar som jag prövat tidigare och tyckte var väldigt enkla och lätta. 
Jag kommer därför enbart hänvisa till kryddpåsar som säljs. 
Huvudrätten serverades med Raita (en fräsch dressing), Naan-bröd och papadums (chips gjorda på majs/rismjöl).

Jag handlade lite hastigt det som behövdes och började dagen innan med efterrätten. 
Efterrätten blev Mango Shrikand. 

Jag följde olika slags recept.
Jag började med att sila vanlig grekisk yoghurt (1 kg). Den fick sila över natten i kylen.Jag använde mig av en ren duk och sen durkslag som håller duken, medan en skål läggs under silen för att fånga upp vattnet som rinner ut. Efter en dag så var yoghurten tjock o fin, lite som kvarg. Därefter blandade jag i mango som jag försökte göra till så fin puré som möjligt. Därefter la jag i några teskedar socker och kryddade med kardemumma. Efter att ha blandat ihop allt så fick det ligga i kylen och goa sig. 

Samtalsämnen denna kväll är lite svåra för mig att gå igenom denna gång då jag förlorat all data i mobilen i och med övergången till en ny tjänst. 

Jag tippar att det var diskussioner om kommande valet, barn, hälsa och ohälsa, semestrar, nya jobb, och säkert mycket mer som jag inte minns. 

Nedan hittar ni bilder från kvällen… en fantastisk trevlig kväll med fantastiska tjejer. 

Första bilden är på vår fina fotograf för kvällen… 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)



Sushi i juli

Hej!
Det är Juli och ni är varmt välkomna hem till mig på SUSHImiddag!

Sara kommer tyvärr inte, hon har blivit sjuk, stackarn.

Ikväll kommer gästerna få göra sina egna sushirullar. 
Men jag står för alla ingredienser så klart☺️
Jag började förbereda redan igår genom att lägga köttet i marinad.
För det behövs....

600 g tunt skivad entrecote (i detta fall från råddjur, såklart😉👍)

5 msk japansk soja
2 msk farin- eller muscovadosocker
1 st pressad vitlöksklyfta
0.5 msk färsk riven ingefära
1 nypa svartpeppar
1 msk sesamolja
2 msk olja till stekning

Köttet ska vara fryst. Låt det halvtina. 
Skär det i så tunna skivor som möjligt. Lägg alla köttskivor i en plastpåse och fyll på med marinaden. Blanda alla ingredienser och låt köttet marinera i minst 2 timmar eller gärna över natten. Vände påsen ett par gånger under dagen och masserade köttet lite varje gång.

När det närmar sig middag, så sätt igång en kastrull sushiris. Hur du gör det står på förpackningen😉

Skiva upp övriga sushifyllningar:
Laxfilé 
Morot
Avvokado
Gurka
Paprika
Räkor
Räkröra
Majonnäs
Wasabi

Hetta upp en wok eller stekpanna med lite olja och stek hastigt köttet på hög värme. 
Tadaaa!
Nu ligger alla ingredienser i varsina skålar och 
GÄSTERNA KOMMER😃


Soja på duken och ett visst knepande och knåpade men vi lyckades till slut, som vilka proffs som helst.




Nu är det dags för efterrätt.
Det blir....
Hemmagjord blåbärsglass med vispad grädde och körsbärsspegel.

Glassen görs så här:
5 dl vispgrädde vispas hårt.
200 g färskost, 1 ägg, 2dl socker och 
1 liter blåbär blandas.
Allt vänds ihop och fryses in.
Vill man (som jag inför denna afton) ha två olika lager så delas smeten i två delar och blåbären tillsätts bara halva smeten.
Inför servering hälls hemmagjord körsbärssaft i ett tunnt lager över glassen (som har frusit in i portionsskålar).
Allt toppas med en klick grädde.
En ruta mörk choklad serveras bredvid.

Och denna kväll delgivning vi våra semesterhändelser.
Sist vi sågs var på Thereses systers bröllop och vi pratade om det.
Vi kom även att prata om politik, händelser när man önskat man hållit tyst, hemska mordfall, sommarprat vi rekommenderar och som vanligt mycket mycket mer. 
Allt mellan himmel och jord helt enkelt.
Tack för ikväll.
Hoppas vi ses allihopa nästa gång!!






RSS 2.0