Augusti- Grillat och blåbärspaj
Nu är hösten på ingång, den härliga sommaren som vi haft i år börjar gå mot sitt slut. De flesta av oss har njutit av det härliga vädret, somliga i husvagn, några vid kusten eller andra härliga badställen, medan några mest smält bort på jobbet.
För min del var idag första dagen på jobbet efter 7 härliga semesterveckor. Jag hade därför förberett mycket av kvällens meny redan dagen innan för att hinna hyffsat i tid. Här sitter de hungriga middagsgästerna och väntar snällt :)

Till förrätt bjöds på rostat lantbröd med tzatziki (medan kycklingspetten låg på grillen). Till varmrätt bjöds på kycklingsouvlaki, klyftpotatis, grekisk sallad, och såklart tzatziki.

Till efterätten serverades blåbärspaj med vispad grädde. Tyvärr blev det en kväll med få bilder, sällskapet var för trevligt helt enkelt, så det glömdes bort! (Sara försökte ta ett foto när jag precis lassat in en stor bit paj i munnen, men jag hann smidigt vända mig bort).
Idag diskuterade vi olika ämnen, omvärldsorienering med utvecklingen i Afghanistan, hur vi tycker att vi själva bemöter konflikter och varför vi i detta gäng verkar funka så bra-varför bråkar vi aldrig? ;) Naturligvis hann vi med att uppdatera oss om varandras liv, med semestrar, utflykter, återgång i arbete osv.
Mot slutet av middagen kom ett förslag om att utöka våra middagar med någon form av enklare aktivitet, till exempel att läsa och diskutera någon bra skönlitterär bok. Förslaget föll väl ut, och samtliga gav sitt samtycke för detta. Tiden var helt enkelt mogen, då förslaget tidagare har bordlagts (även om jag och Sara båda läst och kort kunnat diskutera både "Himmelsdalen" och "Vi måste prata om Kevin").
Vi googlade olika topplistor och kom fram till att vi ska börja med boken "Där kräftorna sjunger". Vi håller det ännu lite öppet med hur långt vi hoppas på att komma till nästa träff, men det här blir en spännande utveckling för vårat gäng!
Önskar alla en härligt ljuv höst!
Tzatziki-riv en hel gurka och krama ur saften, tillsätt grekisk yoghurt, önskad mängd vitlök. Vid servering rörde jag i lite olivoljaolja och svartpeppar, vilket jag sedan också toppade med. Lantbrödet rostades några minuter i ugn.
Klyftpotatis- potatis i klyftor med skalet kvar, ringla över olivölja, önskad mängd salt och några kvistar rosmarin.
Kycklingsouvlaki- recept hämtat från "Mitt kök". Jag gjorde iordning kyckinglårfiléer dagen innan och lät dem marinera ett dygn. Marinaden var citronsaft, rivet citronskal (ca 1/2 citron), 1/2 dl olivolja, hackad färsk rosmarin och timjan, skivad vitlök samt svartpeppar. Dessa träddes på spett inför grillning och saltades då, grillades till innertempen var 70 grader.
Grekisk sallad- en gurka, några tomater (3-4?), skivad rödlök, olivolja och vitvinsvinäger. Vid servering tillsattes först oliver och toppades sedan med salladsost.
Blåbärspaj. recept inspirerat av Anna Haléns "LCHF för kvinnor".
Blåbären plockades under en härlig promenad tillsammans med Anna i Dovra sjöar (en väldigt fin vandringsled som varmt rekommenderas).
Pajdeg- 4dl malda hasselnötter (jag valde att ha ganska grova bitar för att få tuggmotstånd, malde både grövre och finare för att varva bitar med mjöl, men för att få till en ordentlig deg tillsattes också mandelmjöl). 75 gram smält smör, blandas med hasselnötter, socker, kardemumma och 2 ägg till en deg. Degen var lätt att fördela över bären och pajen gräddades i 20-25 minuter på 200 grader. Grädden sockrades lätt och smaksattes med vanlijpulver.