Mars- med vårlöfte

 
 
Mars månad, vi går mot ljusare tider! Just denna dag konstaterade vi har varit grå, men annars börjar dagarna kännas längre. Vi fick en väldigt glad nyhet idag, då vi fick reda på att ytterligare en bäbis är på gång 💕 SÅ under året väntar vi två nya små människor till världen, vi längtar alla!
 
Det har visst gått 10 år sedan denna tradition med middagar drog igång, så i år tänker vi att vi behöver fira! Ett förslag var att skapa en heldag med olika aktiviteter som vi tycker om, likt möhippor vi haft under åren som gått.
 
Idag kalasade vi på mozzarellakassler, en gratäng som vi äter då och då här hemma, och som kan vara perfekt att bjuda på när man har ont om tid! Jag kom hem från jobbet 17, men hann ändå färdigt med både middagen och desserten i tid till 18.
 
 
Receptet är hämtat från 56kilo.se, men jag har inte följt mängderna slaviskt (typ dubbelt då detta är 4 port).
 
500 gram kassler i tunna skivor
2 hackade tomater
1 rund mozzarella i bitar
2 nävar basilika blad
2 tsk oregano
2 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
2 msk tomatpure
2 soltorkade tomater i strimlor
salt och peppar
 
Jag förberedde allt detta dagen innan. Man lägger ut kasslerskivorna i ugnsform, blander de övriga ingredienserna (utom osten) och häller över. Sist skivad mozzarella. Gratineras ca 20 minuter, 225 grader (jag hade minst 30 minuter). Serverades med ris, pizzasallad och ugnsrostad brysselkål.
 
 
 
Till efterrätt serverades semmelcheesecake
 
Kardemummasmulor
100gram smör
2 tsk kardemumma
3 dl mandelmjöl
1-2 msk sötning
blanda, bred ut på plåt, grädda 175 grader, 7-8 minuter. Jag gjorde hälften av detta, räckte perfekt till 5 portioner. MEN efter ca 5 minuter i ugn rörde jag om så att det blev jämnt gräddat och smuligt, upprepades igen, och förlängde tiden i ugnen med det dubbla.
 
Mandelmassa (denna blir godare om den får stå ett par dagar i kylen)
1 dl mandelmjöl
1 msk sötning
1 msk grädde
en droppe bittermandel
Blanda, ställ in i kylen
 
Fyllning
125 gram färskost
1,5dl grädde
Vispa detta fluffigt enligt önskemål
Tillsätt 1 tsk kardemumma och en msk sötning
 
Varva smulor, mandelmassa och fyllning. Toppades med hallon.
 
 
Övrigt vi diskuterade ikväll var Coronaviruset, barns utsatthet på nätet, sjukdom, död, att det går åt fel håll med världen och allt! ÅNGEST!!!!
 
Men vad är egentligen ångest? Får man kalla allt det inre obehag man stöter på i vardagen för ångest, eller krävs ett rejält "påslag" för att vi ska kalla en upplevelse för ångest? (Psykologen försökte bena ut begreppen, kamp/flykt, känslan av rädsla m.m.).
 
Efter dessa djupa diskussioner kände vi oss plötsligt lite trötta i soffan, och tog en tidig kväll..
 
 

RSS 2.0