Önskar nästan det varit lammgratäng...

Hej,
Välkommen hit. 

Det har blivit juli och söndagskväll.
Klockan är snart 18 och gästerna kommer när som helst!
Med tanke på rekommendationerna som råder,
hålla avstånd och sådär du vet,
så har jag förberett för att vi ska sitta ute.
Tur att vädret är så vackert idag.
Vad varmt det är! Nästan för varmt?

Å nu ser jag Sara och Therese komma!
Så kul att äntligen ses, det känns som om det var länge sedan.
Och nu ser jag att Maria och Anna, med sin lille bebis, också kommer
Då är vi samlade!
Vill ni förresten se mina bebisar?

Nu när vi alla är samlade så börjar vi med en 
Jordgubbsdrink.





Det är riktigt varmt nu. 
Vi får nog flytta in i skuggan!




Jordgubbsdrinken görs så här:
Blanda fruktsoda med 
Jordgubbar som kokat i sockervatten och svalnat.
Tillsätt hackad mynta och pressad lime.
Servera gärna med limeskivor och rikligt med is.

Då var det dags för huvudrätten:
Potatis-pestogratäng




Till denna rätt behövs:
Ca 10 potatisar
En halv liten squors
1 charlottenlök
2 vitlöken
1 rödlöken
3 kycklingfiléer som legat i marinad några timmar
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
2 dl riven mozzarella
Salt och peppar.

Pesto:
1/2 kruka pesto
Ca 200 g sötmandel
1 vitlöksklyfta
Ca 2 dl olivolja
1 tsk fransk senap
Ca 2 dl riven parmesanost

Peston kan göras i förväg. Sötmandeln ska mixas så att peston får en lite kornig konsistens. 
Tillsätt franska senap.
Mixa samman alla ingredienser i en matberedare.
Smaka av.

Skala och skiva potatisarna. Låt dem småkoka i grädde och mjölkca 15 minuter. 
Skiva kycklingfiléer och stek dem så de får yta.
Lägg dem i en ugnsfast form.
Hacka löken och bryn i stekpanna. Lägg sedan även löken i den ugnsfast formen.
Skiva squors, stek den lätt och lägg i ugnsfasta formen.
Häll den gräddkokta potatisen över.
Häll den rivna mozzarellaosten över.
Gratinera i ugnen ca 20 minuter, 200 grader.
Ringla över pesto över den varma gratängen. 
Servera med körsbärstomater och ruccolasallad.

Fördelen med denna rätt var att den "lagade sig själv", till stor del. Vilket gjorde att jag kunde förbereda så mycket i förväg att jag kunde delta i samtalen, väldigt trevligt!
Så vad samtalade vi om denna kväll?
Som vanligt, allt mellan himmel och jord:
  • Preventivmedel
  • Barnuppfostran
  • Tolkning av syn- och hörselintryck
    Ska erkänna att det kändes en smula förargligt när jag var den enda som såg att denna sko är grå med turkosa snören. 
  • Semestern, vad har vi gjort och vad planeras
  • Trädgårdsrenovering
  • Och säkert en massa mer som jag inte kommer på just nu
Nu är det dags för efterrätt!
Den är så enkel att göra att den i princip bara är att lägga ihop!
Receptet hittar du på baksidan av marsipanförpackningen!


Sara har namnsdag idag!
Då passar det ju kalasfint med namnsdagstårta.


Men nu händer nått.
En av våra baggar börjar rymma!

Och efter en semester med får på rymmen, en vecka med stängseldragning till långt in på kvällarna och en dag med jagande av diverse rymmade får så får jag liksom nog!
Jag ser framför mig hur jag kommer få ordna med fårhagar till långt in på natten för att sedan gå upp tidigt imorgon bitti och skynda till jobbet.
Jag är nästan beredd att göra lammgratäng av det här söta och moderlängtande lilla bagglammet som jag just nu bara ser som en förstörare av min kväll med mina tjejkompisar!
Jag har fått nog av får när jag byter om och sedan rusar ut i hagen med hammare och spett i högsta hugg.
Snopet att kvällen skulle sluta så.
Men fram till dess var det trevligt!
Men det kan nog hända att mina tjejkompisar tycker att jag är lite oartig..? Får-Anna...
Tur iallafall att jag har söta kattungar.


Tack iallafall för ikväll tjejer!














RSS 2.0