SEPTEMBER HOS SARA - BOEUF BOURGUIGNON







10 port
· 1600 g högrev
· 3 röda paprikor
· 6 msk Smör
· 2 tsk salt
· 6 dl kalvbuljong
· 2 msk sambal oelek
· 4 dl Arla Köket® syrad grädde 30%
· 2 krm svartpeppar
· 3 msk vetemjöl
· 2 msk tomatpuré
· 3 lagerblad
· 2 tsk timjan (torkad eller färsk)
· 66 cl rödvin (2 flaskor röd matlagningsvin)
· 1 paket bacon
· 10-16 steklökar och/el 3st gullök
· 4 vitlöksklyftor
GÖR SÅ HÄR:
Skär köttet i ca 2x2 cm stora bitar. Skala och skiva löken tunt. Dela, kärna ur och strimla paprikan.
Bryn lök, bacon och paprika i hälften av smöret, lägg åt sidan. Salta och bryn köttet i resten av smöret.
Lägg det brynta köttet och hälften av löken och paprikan i en gryta. Rör i mjöl, tomatpuré, lagerblad och timjan. Häll på vin och buljong. Häll över buljong och sambal, koka upp.
Låt köttet sjuda tills det är mört, ca 2 tim.
Tillsätt den syrade grädden, resten av löken, bacon och paprikan. Smaka ev av med mer salt.
Receptet är en kombo av två recept:
https://www.arla.se/recept/boeuf-bourguignon/
och
https://www.mathem.se/recept/hogrevsgryta-med-syrad-gradde-och-sambal
Efterrätten:
MJÖLKCHOKLADPANNACOTTA
3 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
100 g mjölkchoklad
Gör praktiskt taget på samma sätt som för mörkchokladpannacotta, se nedan.
https://www.hemtrevligt.se/hemmetsjournal/recept/mjolkchokladpannacotta-7191/
MÖRKCHOKLADPANNACOTTA (LCHF)
3 stora eller 6 pyttesmå glas
3 dl vispgrädde
100 g 70% choklad
2 gelatinblad
1 vaniljstång
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädden med urgröpt vaniljstång + stång. Låt sjuda på svag värme i några minuter. Sila bort vaniljstången och bryt ner chokladen i grädden så den smälter, avsluta med att röra ner gelatinbladen.
Häll upp i glas och ställ kallt i minst 2 timmar. Lägg gärna plastfolie över så att det inte blir ett skinn över. Ta gärna fram en liten stund innan servering så blir det godast!