SEPTEMBER HOS SARA - BOEUF BOURGUIGNON

Nu när hösten börjar smyga sig på kände jag att det vore gott att göra en gryta som passar årstiden... som jag dessutom lagat tidigare och visste skulle vara riktigt god. Receptet är dock modifierad och kombinerad med en annan bara för skojs skull.
 
Recept på höstgrytan och efterrätten hittas längst ner tillsammans med bilderna som togs under middagen.
 
Vi diskuterade allt mellan himmel och under jord...
- 80-90-00-talister och skillnaden på alla födda under de olika årtionden.
- Renovering och utmattningen från den
- Fönster, 2-glas/3-glas/
- Padel - människor som föredrar att vinna över att vilja få flyt i spelet
- Nästa tema som kommer vara "ost-tema". Huvudrätten ska innehålla ost och efterrätten ska vara Cheesecake.
- Otroligt duktiga Maria ska vidareutbilda sig ännu mer, denna gång till Psyokoterapeut. Så inte nog med att hon är psykolog, 50% PhD så är det nu 50% psyokoterapeut. 20% Psykolog oxå om jag inte minns fel... hur duktig som helst... önskade jag hade hennes energi!
- Barn - Återkommande diskussionen
- Fästingar och dess otäcka sjukdomar 
- Föeäldrars uppfostran (våra föräldrar vs vår uppfostra mm)
 
Mörka och läskiga samtalsämnen som även togs upp av den äldre i sällskapet: 
- Döden
- Hur ska man begravas?
- Gravsten?
- Donera organ?
- Åldersnoja
- Utmattning från renovering
 
 
  (null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


 
BOEUF BOURGUIGNON MED SYRAD GRÄDDE OCH SAMBAL
10 port

·       1600 g högrev

·       3 röda paprikor

·       6 msk Smör

·       2 tsk salt

·       6 dl kalvbuljong

·       2 msk sambal oelek

·       4 dl Arla Köket® syrad grädde 30%

·       2 krm svartpeppar

·       3 msk vetemjöl

·       2 msk tomatpuré

·       3 lagerblad

·       2 tsk timjan (torkad eller färsk)

·       66 cl rödvin (2 flaskor röd matlagningsvin)

·       1 paket bacon

·       10-16 steklökar och/el 3st gullök

·       4 vitlöksklyftor

GÖR SÅ HÄR:

Skär köttet i ca 2x2 cm stora bitar. Skala och skiva löken tunt. Dela, kärna ur och strimla paprikan.

Bryn lök, bacon och paprika i hälften av smöret, lägg åt sidan. Salta och bryn köttet i resten av smöret.

Lägg det brynta köttet och hälften av löken och paprikan i en gryta. Rör i mjöl, tomatpuré, lagerblad och timjan. Häll på vin och buljong. Häll över buljong och sambal, koka upp.

Låt köttet sjuda tills det är mört, ca 2 tim.

 

Tillsätt den syrade grädden, resten av löken, bacon och paprikan. Smaka ev av med mer salt.

 

Receptet är en kombo av två recept:

https://www.arla.se/recept/boeuf-bourguignon/

och

https://www.mathem.se/recept/hogrevsgryta-med-syrad-gradde-och-sambal

 

Efterrätten:

MJÖLKCHOKLADPANNACOTTA

3 st gelatinblad

5 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

100 g mjölkchoklad

 

Gör praktiskt taget på samma sätt som för mörkchokladpannacotta, se nedan.

https://www.hemtrevligt.se/hemmetsjournal/recept/mjolkchokladpannacotta-7191/

MÖRKCHOKLADPANNACOTTA (LCHF)

3 stora eller 6 pyttesmå glas
3 dl vispgrädde
100 g 70% choklad
2 gelatinblad
1 vaniljstång
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädden med urgröpt vaniljstång + stång. Låt sjuda på svag värme i några minuter. Sila bort vaniljstången och bryt ner chokladen i grädden så den smälter, avsluta med att röra ner gelatinbladen.
Häll upp i glas och ställ kallt i minst 2 timmar. Lägg gärna plastfolie över så att det inte blir ett skinn över. Ta gärna fram en liten stund innan servering så blir det godast!

https://www.56kilo.se/chokladpannacotta/






RSS 2.0