Augusti Hos Sara - Kycklingsallad och Chokladfondant/fontän...

Hej,
 
Nu var det ännu en en middag i soliga Örebro. 5-ingredisensers middagen fortsätter för nästsista gången. Tyvärr så kunde inte Anna vara med denna gång då hon var hemma förkyld. Hoppas att hon mår bra och är på benen igen i skrivande stund... Hon var saknad på middagen i alla fall.
 
Denna gång så tänkte jag bjuda på något enkelt och svårt.
 
Det enkla var huvudrätten som bestod av 5 enkla ingredisenser för en sallad:
 
Kycklingsallad:
1. Grillad kyckling (jag köpte)
2. Romansallad
3. Fetaost
4. Tomater
 
Femte och sista ingrediensen fick man välja själv och det var mellan Avokado och gurka.
Gissa vilken som vart populärast?
 
Vid sidan av fanns en vinegrette och kebabsås. Vinegretten räknade jag inte som en ingrediens för att det var så enkla ingredienser. Kebabsåsen var till för de som ville fuska med en extra ingrediens😊 
 
Vinegretten:
Citron
Färsk hackad persilja
Olja
Salt
Peppar
 
Blandade lika mkt citron som olja och sen la jag lite efter känsla av resten...
 
Kebabsåsen:
Hellman's Majonäs
Creme fraiche 
Gräddfil
Vitlök
Pizzakrydda
Paprikapulver
 
Grundreceptet är väl att ha lite 50/50 av majonäs och creme fraiche. Därefter lägger man lite efter smak av gräddfilen för att få det lite syrliga... I denna sats, som rymmer en hel matlåda hade vi i 3 pressade vitlöksklyftor. Var försiktig med vitlöken. Smakar inte jättemycket i början men sen när den gottar till sig kan det bli mycket för vissa. Testa med en till en början. Pizzakrydda och paprikapulver läggs oxå i efter tycke och smak. 
 
En bild på huvudrätten utan vinegrette och sås... 
 
 
Därefter bjöd jag på något över min kompetens och förmåga... Chokladfondant. Eller fontän... allt beror på hur man ser det.
Jag visste redan kvällen innan att jag tog mig vatten över huvud när jag försökte mig på något sånt men försöket jag gjorde söndags kväll blev i alla fall en chokladkaka och inte en rinnig gegamoja...
 
Här är ingredienserna på efterrätten som oxå har max 5 ingredienser:
(Recept för 4 portioner, jag gjorde dubbla satsen)
  • 60 g mörk choklad minst 70%
  • 60 g smör
  • ½ tsk äkta vaniljpulver (valfritt)
  • 3 ägg
  • 0,25 dl stevia
  • smör till formarna och mandelmjöl.
  1. Sätt ugnen på 200 grader och smörj små ugnsfasta formar med smör.
  2. Dela eller hacka chokladen i mindre bitar. Lägg i en liten kastrull tillsammans med smöret och smält försiktigt på medelhög värme.
  3. Rör om tills det blivit en jämn smet och tillsätt vaniljen. Stäng av plattan och ställ åt sidan. Chokladen ska svalna något men inte stelna.
  4. Knäck äggen i en bunke och vispa med elvisp i 2–3 minuter tills det blir ett riktigt fluffigt ljust skum.
  5. Häll i chokladsmeten. Blanda väl, gärna med en träsked eller gaffel, tills smeten är jämn.
  6.  HIT förberedde jag redan kvällen innan.
  7. Häll smeten smorda formar och ställ i ugnen. Sänk värmen direkt till 175 grader.
  8. Grädda i 5–7 minuter, beroende på antal portioner.
  9. Ta ut och servera ljummen. Gärna med en klick löst vispad grädde eller crème fraiche.
SÅ här står det i receptet... och resultatet blev så här efter 9 min i ugnen:
 
 
Det handlar om att lära känna sin ugn tydligen... eller nått. 
 
Trots det blev det en trevlig kväll med tjejerna där det var mycket samtal om många olika ämnen (som jag skrev ner medan vi pratade):
Håret på män och hur vi ärver hårtyper (X-Y-kromosom)
Vara otrogen och våra fördomar om swingers
Kärlek till mycket mycket mycket äldre män - golddiggers eller kärlek??
Om olika yrken gör att kvinnor är olika mot varandra? (Mobbning/trivsel på jobbet mm...)
Och andra samtalsämnen jag inte kommer ihåg eller hann inte skriva ner tyvärr... 
 
Nedan följer lite bilder från kvällen.
 
Enda chokladfondanten som såg OKEJ ut... 
 
Nästa gång vi ska ses blir 9 oktober. 
 
Tack för mig denna gång!
Puss o kram,
Sara
 
 

RSS 2.0