December 2016: Baka julgodis, 5 recept hos Sara

Hej Alla,

 

3 december, dagen innan 2:a advent träffades 4 av 5 medlemmar i tjejmiddagsgänget för att baka julgodis ihop som avslutning på detta fantastiska år.
Anna G var tyvärr hemma sjuk och kunde inte vara med.
Vi alla chattade (på WhatsApp) 5 vinnande recept.
De recept vi valde var:

 

 1. Tomtefudge

Ingredienser
10 skumtomtar
150g vit choklad
50g smör
2 dl strösocker (vi hade mindre för att de var sött som det var med skumtomtar)
1 dl vispgrädde

 

Gör så här:

Klipp tomtarna i små bitar. Hacka chokladen fint. Blanda skumtomtar, smör, socker och vispgrädde i en kastrull. Värm på svag värme tills allt har smält. Fortsätt att koka på svag värme ca 10 min under omrörning. Ta från värmen och rör ner chokladen. Fortsätt röra tills det är blankt. Häll smeten i en form med bakplåtspapper ca 20x25 cm. Låt den stelna och skär sedan upp i små bitar.


2. Weinernougat

Ingredienser
100g flagad mandel
125g mörk choklad
250g nougat

 

Gör så här

Klä en form, ca 20 x 20 cm, med bakplåtspapper.
Rosta den flagade mandeln i en torr stekpanna. Låt den svalna.
Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar. Smält chokladen och nougaten i vattenbad. När den smält helt, blanda om ordentligt och rör försiktigt ned den rostade mandeln.
Häll ner smeten i formen med bakplåtspapper i. Låt den stå i minst 3 timmar att stelna.
Skär nougaten i avlånga bitar, ca 1,5 x 3 centimeter.
Förvara nougaten i kylskåpet.

 

3. Chokladdoppade nougatbollar med smak av havssalt (Mozart bollar)

Ingredienser

150 gram nougat
200 gram mandelmassa
150 gram kvalitetschoklad  med smak av havssalt
En liten gnutta flingsalt

Gör dina nougatkulor så här :

Ta fram den kylskåpskalla nougaten och skär upp i 30 stycken bitar.
Rulla varje bit till en rund liten boll. Skär sedan mandelmassan (rumstempurerad )  i 30 bitar, tryck ut varje bit med handflatan.Lägg nougatbiten i mitten och rulla ihop till en boll.  Smält sedan chokladen över vatten bad, på svag värme. Och chokladdoppa sedan varje bit , låt överflödig choklad rinna av och strö över lite lite flingsalt,  och låt stelna på bakplåtspapper.

Förvaras bäst svalt, i burk med lock.

 

4. Rocky Road

Ingredienser

600g mörk kvalitetschoklad 70%
2 påsar dumlekola
2 nävar minimarsmallows
3dl salta jordnötter
1dl skalade pistagenötter

Gör så här:
Smält choklad på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Blanda samtliga ingredienser till din rocky road.
Fyll fudgesmeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
När fudgen har stelnat, skär din rocky road i rutor eller stänger.

 

5. Tryfflar

Ingredienser

1 dl vispgrädde

25g smör

125g mörk choklad, 70%

1 tsk kanel

½ tsk kardemumma

3-4 msk kakao

 
Alla ingredienser samlade på plats innan vi började baka:
 
Nedan följer bilder på oss när vi bakade...
Vissa var inte rädda att smutsa ner sina händer för den goda sakens skull :-)
 
 
Resultatet blev denna:
Mozart-bollar.
 
Annas bild på resultatet på alla fem julgodisar.
 
 
Marias bild på resultatet på alla fem julgodisar.
 
Marias (?) bild på resultatet på alla fem julgodisar.
 
Tack för i år tjejer!
 
Anna G fick en liten godislåda med alla bakverk för att tillfriskna fortare. För det är hon värd!
 
Nästa gång vi ses är det 4 januari hos Anna O.
Temat på huvudrätten är SALLAD.
Tema på efterrätten är FRUKT.
För nyttigt? JA!
 
Väl mött till nästa gång!
Puss och Kram,
Sara
 
 

RSS 2.0