December 2016: Baka julgodis, 5 recept hos Sara
3 december, dagen innan 2:a advent träffades 4 av 5 medlemmar i tjejmiddagsgänget för att baka julgodis ihop som avslutning på detta fantastiska år.
Anna G var tyvärr hemma sjuk och kunde inte vara med.
Vi alla chattade (på WhatsApp) 5 vinnande recept.
De recept vi valde var:
1. Tomtefudge
Ingredienser
10 skumtomtar
150g vit choklad
50g smör
2 dl strösocker (vi hade mindre för att de var sött som det var med skumtomtar)
1 dl vispgrädde
Gör så här:
Klipp tomtarna i små bitar. Hacka chokladen fint. Blanda skumtomtar, smör, socker och vispgrädde i en kastrull. Värm på svag värme tills allt har smält. Fortsätt att koka på svag värme ca 10 min under omrörning. Ta från värmen och rör ner chokladen. Fortsätt röra tills det är blankt. Häll smeten i en form med bakplåtspapper ca 20x25 cm. Låt den stelna och skär sedan upp i små bitar.
2. Weinernougat
Ingredienser
100g flagad mandel
125g mörk choklad
250g nougat
Gör så här
Klä en form, ca 20 x 20 cm, med bakplåtspapper.
Rosta den flagade mandeln i en torr stekpanna. Låt den svalna.
Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar. Smält chokladen och nougaten i vattenbad. När den smält helt, blanda om ordentligt och rör försiktigt ned den rostade mandeln.
Häll ner smeten i formen med bakplåtspapper i. Låt den stå i minst 3 timmar att stelna.
Skär nougaten i avlånga bitar, ca 1,5 x 3 centimeter.
Förvara nougaten i kylskåpet.
3. Chokladdoppade nougatbollar med smak av havssalt (Mozart bollar)
Ingredienser
150 gram nougat
200 gram mandelmassa
150 gram kvalitetschoklad med smak av havssalt
En liten gnutta flingsalt
Gör dina nougatkulor så här :
Ta fram den kylskåpskalla nougaten och skär upp i 30 stycken bitar.
Rulla varje bit till en rund liten boll. Skär sedan mandelmassan (rumstempurerad ) i 30 bitar, tryck ut varje bit med handflatan.Lägg nougatbiten i mitten och rulla ihop till en boll. Smält sedan chokladen över vatten bad, på svag värme. Och chokladdoppa sedan varje bit , låt överflödig choklad rinna av och strö över lite lite flingsalt, och låt stelna på bakplåtspapper.
Förvaras bäst svalt, i burk med lock.
4. Rocky Road
Ingredienser
600g mörk kvalitetschoklad 70%
2 påsar dumlekola
2 nävar minimarsmallows
3dl salta jordnötter
1dl skalade pistagenötter
Gör så här:
Smält choklad på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Blanda samtliga ingredienser till din rocky road.
Fyll fudgesmeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
När fudgen har stelnat, skär din rocky road i rutor eller stänger.
5. Tryfflar
Ingredienser
1 dl vispgrädde
25g smör
125g mörk choklad, 70%
1 tsk kanel
½ tsk kardemumma
3-4 msk kakao









