Hej!
Vi körde vidare på vårt tema "köttfärs och paj" och denna gång blev det Piroger och pecannötspaj.
Det är inte så svårt att göra piroger men problemet är väl att det kan ta tid. Därför är det bäst att göra mycket på en gång när man väl får för sig att laga den rätten. Det blev klassiska piroger á la Somi-style.
Båt-formade (eller så kan man göra de till halvmånar - gjorde inte det bara för att båtarna ser godare ut).
Köttfärs görs på vanligt sätt och efter vad man behagar. Jag hade ingen ost hemma så jag la lite grädde i köttfärsen och köttbuljong för att göra den mer krämig eftersom jag planerade att ha i lite riven ost i pirogerna från början.
Man kan använda vilken typ av deg för pirogerna men jag använde mig av mammas vanliga recept:
2kg mjöl
1 jäst
1 msk salt
1 msk socker
1 dl olja
Blanda ihop ingredienserna och låt jäsa i ca 30-40 min. Därefter så delas degen upp till mindre knytnäve-stora bollar och kavlas upp till cirkel-formar. Ju mindre "degbollar", desto mindre piroger. Fyll i köttfärsen/ valfri innehåll och stäng in de genom att trycka ihop ändarna.
Lägg i ugn tills de får färg. (ca 10 min). 250 - 275 grader.
Vart en liten hög piroger åt oss alla. Det serverades med sallad och en vitlöks- och myntadressing. Medan vi åt satt vi och diskuterade och catchade-up sedan sist...
Här sitter Tess o ser söt ut som alltid medan vi catchar-up...
Här sitter en glad och nybliven mamma Maria! Tyvärr var jag lite dålig och glömde ta kort på fina Emilia - vår nya medlem :-)
PECANNÖTSPAJ
Det här är faktiskt bland det godaste jag smakat. Om inte DET godaste. Allvarligt, det är farligt gott!! Jag bjöd tjejligan på varsin bit på picknicken häromdagen och alla älskade den!
Pajskal
3 dl vetemjöl
125 gr smör
1/2 tsk salt
1 tsk strösocker
3 msk vatten
Fyllning
125 gr smör
2 msk vetemjöl
3 dl ljus sirap
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 ägg (lätt vispade)
1 tsk vaniljsocker
150-200 g pecannötter (grovt hackade)
Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg och tryck ut i en pajform. Förgrädda pajskalet tio minuter i 200 grader.
Koka upp smör, socker, sirap, vetemjöl, och salt och låt det sjuda i tre minuter under omrörning. Tag av från värmen och låt fyllningen svalna till rumstemperatur.
Blanda sedan i nötter, vaniljpulver och de lättvispade äggen. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen 35-40 minuter i 175 graders. Låt stå kallt, gärna över natten, och servera med vispad grädde eller gräddglass.
Den smakade lite knäckigt.
Här sitter Anna och skriver in de viktiga datumen vi ska komma ihåg:
2 Oktober - då är det tjejmiddag hos Tess kl 18.
13 November - Lerbäcksteater med tjejerna kl 18.
4 december - Tapas/knytkalas eventuellt hos Maria.
Här förbereder Maria mat till lilla Emilia.
Kvällens diskussioner har varit precis som vanligt:
Bröllop, hus, barn, Emilia, barn, hus, middagsteman...
Vi diskuterade också egenskaperna hos män och hur tjejer inte kan förstå sig på dem och deras tankesätt ibland. Och sen berättade Sara om sin "inofficiella" förlovning (svenska förlovning). I skrivande stund är den officiell oxå :-)
Tack ännu en gång för en fantastisk kväll med er tjejer. Dessa middagar uppskattas alltid - Tack för att Ni finns!
Puss och kram och skaka hand!