5rättersmiddag
Första förrätten
Toast skagern (och en variant utan skaldjur till Sara)

Ingredienser:
- 2 dl räkor utan skal, helst handskalade
- 2 msk hackad rödlök
- 3 msk majonnäs
- 3 msk crème fraiche
- 2 msk hackad dill
- 3 vita brödskivor
- 1 msk smör
- 2 citronklyftor
- 2 dillkvistar
- Salt och nymalen vitpeppar
- 2 tsk löjrom eller annan rom (valfritt)
Huvudrätt - Helstekt fylld fläskfilé serverades med Hasselbackspotatis samt gräddsås

Man fyller fläskfilén med en mix av hackad fetaost samt hackade soltorkade tomater sedan kan man använda tandpetare för att "sy" ihop fläskfilén. Den ska sen in i ugnen ca 25 min på 200 grader. Till gräddsåsen är det utomordentligt att spara lite av den hackade fetaosten samt de hackade soltorkade tomaterna som smaksättare, släng i nån matsked soya också. Till detta serverades hasselbackspotatis samt färsk sparris.
Efterrätt I - Pepparkakscheesecake
Istället för digestive kex som botten användes pepparkakor. Sedan användes ett helt vanligt cheesecakerecept!
3 dl vispgrädde
3 ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200g philadelphiaost
pepparkaka efter tycke att krossa till botten
Dela äggen. Vispa äggulor med socker och vaniljsocker. Blanda ner osten. Blanda ner vispad grädde. Vispa äggvitor fluffiga och vänd till sist ner i smeten. Krossa pepparkakorna och fyll botten i en pajform. Häll smeten över och in i frysen några timmar. Ta fram en stund innan servering.
Bilden visar alltså hur mycket vi fick i oss av de båda desserterna, vi var nog lätt illamåendes allihoppa, men gott var det! :)

Efterrätt II -Biskvitårta
Anna O var sugen på en biskvitårta och då kan man inte göra en nybliven mamma besviken så Sara tog på sig det som hade lottat fram "efterrätt två". Var en riktigt bra ide eftersom alla älskar ju biskvier!

Biskvitårta Ingredienser:(12)
Botten:
300 g mandelmassa
1 äggvita
Fyllning:
100 g smör eller margarin
1 ½ dl florsocker
½ msk vaniljsocker
1 msk kakao
Glasyr:
100 g mörk blockchoklad
25 g kokosfett
Instruktioner:
Steg 1 Börja med bottnen: Sätt ugnen på 175°C. Riv mandelmassan. | |
Steg 2 Blanda äggvitan med mandelmasserivet till en smidig smet. | |
Steg 3 Rita en cirkel, ca 20 cm i diameter, på en bakpappersklädd plåt. Bred ut smeten jämnt i rundeln. | |
Steg 4 Grädda bottnen mitt i ugnen ca 12 min. Låt den svalna något innan den försiktigt lossas från plåten. Låt den kallna på galler. | |
Steg 5 Gör fyllningen: Rör matfettet smidigt med flor- och vaniljsocker samt kakao. Använd gärna elvisp eller matberedare. | |
Steg 6 Bred fyllningen på mandelbottnen så att det bildas en topp på mitten. Låt tårtan stå i frysen ca 30 min. | |
Steg 7 Gör glasyren: Bryt chokladen i små bitar. Lägg dem i en djup tallrik tillsammans med kokosfettet. Låt smälta i vattenbad eller mikrovågsugn. | |
Steg 8 Ringla eller bred chokladen över tårtan. Låt den stå i kylen ca 1 tim innan den serveras |

En fin Anna med en fina glada Ludvig.

Maria som kände av sig att nån tog kort och skapade ett fint leende och en fin blick precis i tid för korttagning!

En nöjd och söta Anna.

En så snäll och gullig Tess.