September - Ryggbiff och rotfrukter och friterad banan med glass
Onsdag 1 september, och då var det dags för mig att visa upp mina matlagningsfärdigheter igen. Utmaningen nu är ju att det är grillat på menyn. På senare år har jag varit van vid att alltid förbereda allt som ska grillas för att sen ha en fantastiskt duktig grillmaskin till man som gör jobbet. Speciellt med tanke på att han tycker jag grillar köttet till fotsulor eftersom det ska vara well-done oavsett om det är en oxfilé eller kyckling. Så med den oron att köttet blir omedvetet övergrillat så försökte jag mig på denna utmaning.
Första gången på länge hade jag ingen aning om vad jag skulle laga för middag till tjejerna förrän sista sekund... med slut på idéer eller snarare när jag inte hade en aning så lät jag veckans erbjudande på Ica avgöra. Och till min lycka var det svensk ryggbiff som det erbjöds på. Så på menyn blev det till slut grillad ryggbiff och rotfrukter i ugn.
Efterrätten var asiatisk. Friterad banan med glass och sirap. En väldigt otippad efterrätt som troligen inte passade in i den svenska grillade ryggbiffen.
Anledningen till detta var att jag "råkade" säga till pappa att barnen har börjat älska att äta banan. Dagen efter (tisdag) åkte han förbi med flera kilo banan till sina barnbarn. Eftersom mina barn är väldigt små i magen och jag har extremt mycket banan att bli av med var jag tvungen att hitta på en efterrätt med banan. Så där har vi anledningen. Det var en hel den banan kvar efter middagen att bli av med, en utmaning, men det gick att få slut på allt till slut...
Recept:
Ryggbiff med rotfrukter och bearnaissås/ rödvinssås
Ryggbiff med rotfrukter och bearnaissås/ rödvinssås
Marinera ryggbiffen efter smak och grilla efter smak. Jag marinerade med kalvbuljong, timjan och vitlök.
Rotfrukter efter tycke och smak. Jag hade palsternacka, potatis, sötpotatis i skivor.
Köpte bearnaisås/rödvinssås.
Glutenfri friterad banan med glass o sirap:
2 dl majsmjöl
1-2 msk bakpulver
2 dl kallt vatten
Rör om allt till en tjock smet, ska lika lite som pannkakssmet. Rör om en banan åt gången och fritera därefter i en fritös eller kastrull med het olja (~180 grader). Fritera i ca 5 min för att få en gyllebrun färg. Servera med gräddglass o ljussirap.
Denna middag var det full fokus och diskussion kring boken vi hade läst "Där kräftorna sjunger" som handlar om en ensamvarg vid namn "Kya" som man får följa från barnsben tills en vuxen kvinna. Vi får följa hennes hårda liv och kamp för överlevnad. Utmaningar i livet.
Vissa av oss gillade boken, andra var inte så förtjusta i den. Anledningen till att Anna inte gillade den var för att boken var för beskrivande om naturen, dessutom är boken väldigt mörk och full med tragedier. Det är inte precis en "feel-good bok" men för oss andra var den ändå gripande och spännande, speciellt när det rör sig om en thriller. Vem är mördaren?
Vi diskuterade varför en kvinna alltid måste vara vacker för att nå framgångar i böcker. Kya var ju väldigt vacker och hade kanske inte haft lika mycket tur om hon var ful eller dum. Varför kan inte en kvinna vara, vad människor anser som "ful", men ändå vara smart och framgångsrik? Det är ju inte samma sak för en man. Lite orättvist.
Anna hade gett boken 5/10... knappt godkänd. medan vi andra gillade den och om jag inte missminner mig tror jag vi sa att den var 7/10.
Nedan kommer lite bilder från middagen.
Tack för denna gång och om ni läsare önskar att vi läser en bok och kommenterar den så säg till!
Nästa träff blir när vi äntligen ska på mordgåtan i Lerbäck, 11 september. Spännande!
Vi hörs,
Sara





Kommentarer
Trackback