Ost ost ost och lite mera ost
Januari 2011 träffades vi för första gången på Holmagatan i mitt älskade gamla hus. Singel var jag sen sommaren då jag och Kristofer hade valt att gå isär (vi ångrade oss sen). Om jag inte minns fel var vi på en fest hemma hos Maria i slutet på 2010 och idéen om att börja träffas och äta mat tillsammans tog form. Jag, Maria, Therese och Sara hade gått i samma klass (Natur) på gymnasiet i Hallsberg och andra Anna gick i andra Naturklassen. Sen kände Maria och Therese andra Anna väl då de gått tillsammans innan vi började gymnasiet.
Så om jag inte räknar fel blir det vårt 10e år vi går in på, vårt första tema var soppa/gryta och det 10e temat är bestämd att fokusera på OST.
Så till kvällens middag, Kycklingfilé fylld med Fetaost och Soltorkade tomater serverades tillsammans med ostgratinerad grillad bakpotatis, gräddig fetaostsås och en grönsallad. Gästerna verkade tycka att maten var bra och kocken fick nästan stående ovationer 😍 Och som efterrätt serverades en Saffranscheesecake i glas.
Recepten:
Kycklingfilé med Fetaost och Soltorkade tomater
5 st kycklingfilér
Apetina vitost (fetaosten i tetrapak)
Soltorkade tomater
Mosa ihop ca 200 g fetaost med en halv burk strimlade soltorkade tomater. Skär ett snitt i kycklingen och fyll den med ovan blandning (spara ca 1/3 av blandningen till såsen), använde tandpetare för att "stänga" snittet när ni fyllt filén. Stek kycklingen på hög värme så den får färg på båda sidorna sen in i ugnen på 200-225 grader tills den är klar, ca 25 min.
Såsen
3-4 dl vispgrädde
1/3 av blandningen, fetaost och soltorkade tomater
1 kycklingbuljong
Koka upp allt och sänk värmen, låt sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen innan servering så alla bitar av tomaterna försvinner.
Ostgratinerad bakpotatis
Potatis
Smör
Ost
Vitlökspulver
Stick hål i de hela potatisarna runt om med exemeplvis en potatissticka, in i micron 10 min på högsta effekt, vänd sida och 10 min till på högsta effekt.
Halvera potatisarna och lägg en klick smör på dem, stö lite vitlökspulver på dem och på med lite ost. In i ugnen på grill 220 grader och vänta tills de fått fin färg.
Salladen
Kruksallad
gurka
röd och gul paprika
fetaost
rödlök
körsbärstomater
avokado
soltorkad tomat
lite olja från de soltorkade tomaterna
Resultatet

Ser tråkigt ut utan salladen och såsen.


Efterrätten (hämtat receptet från (https://fredriksfika.allas.se/cheesecake-i-glas-med-saffran/)
Cheesecake i glas med saffran, 4 portioner
10-15 pepparkakor
25 g smält smör
0,5 g mortlad saffran
1 tsk whiskey, cocgnac, vodka, citronsaft eller vatten
200 g cream cheese
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker
Dekoration:
Vispgrädde
Kryddgrönt
Lingon
Gör så här:
1. Krossa eller mixa pepparkakorna och blanda med smälta smöret. Fördela i fyra glas.
2. Blanda saffran och vätska i en bunke så att den släpper färg och smak.
3. Blanda i cream cheese, grädde och socker i bunken. Vispa fluffigt med elvisp.
4. Fördela cheesecake i glasen och dekorera efter tycke och smak. De sockrade lingonen jag gjorde är frysta lingon rullade i strösocker.


Kvällens samtalsämnen handlade om Nyårslöften (flera av oss hade inga för året) där nån ska ha nåt en viss vikt innan årets är slut och en annan skulle vara gladare och snällare mot sin make. Vi pratade om kärlek och livspusslet och hur svårt det är att allt hela tiden ska vara perfekt och bra.

En trevlig kväll med de jag tycker så himla mycket om att äta middag tillsammans med, jag menar hur kan det komma sig att när vi haft över 100 middagar tillsammans på 10 år fortfarande har så mycket att tala om 😍
Mitt liv skulle iaf ha varit fattigare utan Er! Hur ska vi egentligen fira vårt 10års jubileum? Nåt att fundera på under året.
Tack och Hej Leverpastej!
Kommentarer
Trackback