Apelsinkyckling och chokladpannakotta
Sommar...





Vi lät det bli 2 middagar i juni, för att kunna ta semester under Juli, då många kanske är bortresta.
Jag bjöd denna kväll på apelsinkycklinggryta.
Så smidigt att kunna förbereda dagen innan och sedan bara värma på, strax innan middag. Detta är min favoritgryta, kanske till och med min favoriträtt. Just av den anledningen att den går att förbereda dagen innan.
Kvällen innan:
Gul lök, vitlök och rödlök bryns i olja.
Liksom även palsternacka
Fänkål
Paprika
Samt kycklingfiléer som är skurna i centimeterstora bitar.
Hur mycket av varje ingrediens beror helt på tycke och smak.
I en gryta låter jag koka upp följande
vitt vin,
grönsaksbuljong samt hönsbuljong i vatten.
Jag lägger sedan över de brynade grönsakerna i grytan, där vin, vatten och buljong finns.
Vätskan ska täcka grönsakerna.
Nu är grunden färdig.
Grytan får stå svalt under natten.
Dagen efter:
Grädde och cremefraiche tilsätts.
Det yttersta på en apelsin (apelsincest) rivs med ett rivjärn och tillsätts i grytan.
Allt får koka upp och stå och skjuda en stund. Förkokt färskpotatis tillsätts.
Strax innan middagen tillsätts även hackad paprika och körsbärstomater samt pressad apelsin. Sockerärtsskidor. Soltorkade tomater.

När jag hällt upp grytan i skålar så dekorerar jag med fetaost.
Till detta serverades grönkåls-fröknäcke, gjord på färdig mjölblandning från Lidl. Till det smör och ost.



Sara berättade om hennes pågående husrenovering. Lite kämpigt med renovering när man samtidigt har småbarn. Tur att det är semester snart! Vi berättade om våra olika stundande semesterplaner. Therese, som är lärare, har hela sommaren ledig. Vilket är tur, efter en intensiv skoltermin.
Maria och Anna anlände lite sent. De hade GÅTT hit, men dessutom tagit en regäl omväg genom skogen. I gassande hetta!
Samtalen flöt på men som värdinna var jag ju tvungen att ge mig ut i köket igen, för att förbereda efterrätten...
Chokladpannacotta
Även denna hade jag förberett kvällen innan.
5 dl grädde
0,5 dl sötningsmedel
1 krm vaniljpulver ( istället för vaniljstång, som i receptet)
100 g mörk choklad med smak av apelsin
3 gelatinblad
- Panacottan förbereds gärna dagen innan eller på morgonen, det tar sammanlagt ca 8 timmar för denna att förberedas. Låt gärna den urgröpta vaniljstången med stång ligga i grädden några timmar innan den värms upp, så blir det en riktigt god smak!
- Lägg gelatinbladen till pannacottan i kallt vatten i 5 minuter.
- Koka upp grädden med den urgröpta vaniljstången + stång. Låt det bara precis börja sjuda.
- Rör ner de lätt urkramade gelatinbladen tillsammans med sötning. Tillsätt chokladen, rör tills chokladen smält.
- Häll upp i glas och låt stelna i 4 timmar.
Jag valde sedan, heeeelt oförberett och enbart utifrån ett plötsligt infall, att dekorera med allt jag råkade hitta...
Apelsin
Apelsincest
Stekta äpplen i kardemumma
Ja jösses. Vilken rätt det blev. Och vilka vänner jag har, som låter mig tro att detta såg gott ut....
Ni är för underbara, tjejer!
Rätten blev ganska god men absolut inte vacker.
Bild?
Hm, okej då...

Kommentarer
Trackback